Saffransrisotto


 

I helgen som var firade vi mini-jul hemma hos min familj. Vi hämtade och klädde julgranen, tävlade i en 4-kamp, körde julklappslek och hade lite annorlunda tema på maten. Istället för ett traditionellt julbord skulle varje par presentera en rätt med julinspirerade smaker. Så vi fick avnjuta en 4-rätters meny samt en saffranskladdkaka som mamma bakat utöver det.
Så jäkla kul grej och alla skötte sig exemplariskt, förutom jag och Martin som tydligen kom sist i placeringen när det kommer till maten. Dock tror jag att det är lite som idol, man lixom glömmer bort att rösta på favoriten då den borde vara självklar. Sen att Martin gav alla andra 10 poäng för att han inte vågade annat är ju en annan sak.
 
 
Rätten vi presenterade var en Saffransrisotto med ugnsbakad koljafile och fänkålssallad.
 
Risotto (4pers)
 4 dl avorioris
1 msk olivolja
2 grönsaksbuljongtärningar  
1 1/2 dl vitt vin
8 dl vatten
1 gul lök
      2 dl färskriven parmesanost       
    1 tsk salt          
1 krm peppar
1 paket saffran

Skala, finhacka löken och fräs den tillsammans med riset i olivoljan. slå på vinet när riset är glansigt. Koka upp buljongtärningarna med vatten. Häll ca hälften av buljongen över riset, rör om och låt koka utan lock ca 10 minuter. Häll på resten av buljongen och saffran på riset och låt koka ytterligare ca 10 minuter. Blanda ner den rivna parmesanen när riset är klart.

 
Koljafilé (plättlätt)
Vänd filéerna i salt och citronpeppar, kör dem i ugnen i 200 grader i ca 15 min eller tills innertempen på fisken är 56 grader. KLART
 
 
Fänkålssallad
1 fänkål
1/2 kruka färsk basilika
citron
salt
peppar
vitvinsvinäger
olivolja
 
Strimla fänkålen tunt. Hacka basilikan och blanda ihop med fänkålen, tillsätt övriga ingredienser lite på känn och smaka smaka smaka för bästa resultat.
 
 
Jag vet, helt sjukt att vi inte tog hem segern med denna rätt.
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp