Citrontårta

 
 
Det här får jag nog säga är en utav mina favorittårtor. Saftig vaniljbotten, fantastisk lemon curd och grädde - kan inte bli så mycket bättre. Dekorerade gjorde jag med lila vimplar och blommor utefter dopets färgtema.
 
 
 
Citronbotten
 
3 stora ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal från 1/2 citron

Värm ugnen till 175 grader. Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i 5 minuter. Värm vattnet i en kastrull och blanda det med ägg- och sockerblandningen. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten. Tillsätt rivet citronskal och blanda försiktigt. Häll smeten i formen. Grädda kakan i 50-55 minuter. 

 

Lemon curd

11/2 dl strösocker
2 stora ägg
Saft och skal från 2 citroner 
50 g rumsvarmt smör i kuber

Häll socker, ägg, citronskal, och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, det kan då lätt bli äggröra istället..Curden ska bli tjock som en hollandaisesås. Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält. Häll upp i en burk med lock och låt den stå i kylen så håller den ca en vecka. 



Citrongrädde

3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd 
2-3 msk strösocker

Vispa grädde, lemon curd och socker till en tjock kräm. 

 

 

 

 

Allmänt | |
Upp