Sockerkaka á la Astrid

När sockerkaka kommer på tal går det inte att undvika att tänka på min fantastiska farmor Astrid Linnea Nilsson. För hemma hos Astrid var fika och framförallt sockerkaka ett måste. Jag hade turen att bo granne med min farmor när jag växte upp, så varje dag efter skolan tittade man in en stund på ett glas apelsinsaft och just sockerkaka. Kan hända att en kanelbulle eller mandelkubb slank ner, men de uppnådde aldrig sockerkakans ljuvliga smak. Jag vet inte än idag vad min farmor stoppade i en där bakbunken varje vecka, förmodligen en jäkla massa smör, eller helt enkelt massa kärlek som min svenskalärare i gymanasiet utbrast efter mitt hyllningstal till farmor och hennes bakning som jag höll i trean. Nedan följer iaf ett recept som är av bra kvalité, mitt tips är att (alltid) byta ut vaniljsockret mot vaniljpulver- mycket mycket godare.

Sockerkaka
100 g Smör
1 dl mjölk
2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 1⁄2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljpulver, mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

Guud vad mycket godsaker det finns här på din blogg!