Citrontårta
Värm ugnen till 175 grader. Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i 5 minuter. Värm vattnet i en kastrull och blanda det med ägg- och sockerblandningen. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten. Tillsätt rivet citronskal och blanda försiktigt. Häll smeten i formen. Grädda kakan i 50-55 minuter.
Lemon curd
11/2 dl strösocker
2 stora ägg
Saft och skal från 2 citroner
50 g rumsvarmt smör i kuber
Häll socker, ägg, citronskal, och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, det kan då lätt bli äggröra istället..Curden ska bli tjock som en hollandaisesås. Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält. Häll upp i en burk med lock och låt den stå i kylen så håller den ca en vecka.
Citrongrädde
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
2-3 msk strösocker
Vispa grädde, lemon curd och socker till en tjock kräm.